annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Bescherm jezelf tegen verdachte telefoonoproepen !

Topic gestart op: 21-02-22 13h54

Antwoorden: 13 antwoorden

Totem
Grote Wijze
Grote Wijze

Bescherm jezelf tegen verdachte telefoonoproepen !

Ugh aan iedereen,

Totem is ervan op de hoogte gebracht dat er sinds enkele dagen een reeks telefoonoplichtingen aan de gang zijn!

Wat is er aan de hand?

U ontvangt een reeks verdachte oproepen van onbekende nummers, de criminelen doen zich voor als de bank, de politie of een andere instanties.

Zodra u de telefoon opneemt, probeert een geautomatiseerd bericht u ervan te overtuigen uw gegevens te updaten. U moet dan op een knop drukken om rechtstreeks contact op te nemen met de politie of met een personeelslid die u zou helpen.

In beide gevallen zal u zoveel mogelijk persoonlijke informatie worden gevraagd: uw nationaal registratienummer, uw identiteitskaartnummer, uw naam, adres en telefoonnummer, enz.

Wat kunt u doen?

  1. Geef nooit uw privé-gegevens: uw bankgegevens en de gegevens op uw identiteitskaart.

  2. Het heeft geen zin het nummer dat u belt te blokkeren omdat het een "spoofed" nummer is. Het is niet het echte nummer van de persoon die je belt.

  3. Wees voorzichtig als iemand om u privé-gegevens vraagt. Zorg ervoor dat u er zeker van bent dat het om een erkende persoon of organisatie gaat. Als u twijfelt, deel uw gegevens dan niet.

  4. Als u het slachtoffer bent geworden van oplichting, kunt u de volgende oplossingen gebruiken:
    1. Meld verdachte telefoontjes aan meldpunt.belgie.be.
    2. Als u bankgegevens hebt doorgegeven, er geld van uw rekening ontbreekt of u geld aan een oplichter hebt overgemaakt, neem dan contact op met uw bank en met Card Stop op 078 170 170.
    3. Dien een klacht in bij de Politie.

 

Om verder te gaan

Vergeet niet dat Totem en het blogteam al enkele artikels over cybercriminaliteit hebben geschreven. Aarzel niet ze te herlezen om een overzicht te krijgen van de huidige praktijken. U vindt er ook tips over hoe u uzelf beter kunt beschermen: Hoe om te gaan met cybercriminaliteit?Ben ik gehackt? Zo beschermt je je online accountsHoe je privacy op sociale media beschermen?Bescherm jezelf tegen cybercriminaliteit.

Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van Safe On Web, de bron van Totem’s artikel.

U zult zien dat het momenteel vooral Proximus- en Telenet-klanten zijn die getroffen worden. Totem wil echter ook zijn stam waarschuwen omdat dit soort praktijken zich vrij snel kan ontwikkelen en verspreiden.

Moge de geest van de stam u begeleiden, in alle veiligheid,

Totem

Totem_0-1645447990519.png

 

Labels (1)
13 ANTWOORDEN 13
Tinneke2
Aspirant sjamaan

@NelsonM @negenduust De app  Truecaller is wel betalend is niet gratis . Wel bij vermelden, dat er geen twijfel voor sommige is .

 

Neem gewoon niet op en er zijn veel telefoonnummers dat je zo kan herkennen . Je kan ook nummers blokkeren ook handig . We worden vaak verwittigd door de media , het nieuws 🗞️ over zulke praktijken ook zeer handig . Niet opnemen als je verdachte nummers ziet . 😉

Tinneke2/wat je in je hart draagt geraak je nooit meer kwijt 

0 pluimen
Anonymous
Niet van toepassing

Zelf let ik altijd op als ik privé telefoon krijg of zo een lang nummer dat ik totaal niet ken , ik neem nooit op eigenlijk , enkel als ik de persoon ken die me belt.

 

Groeten,

bigMODDER

negenduust
Ervaren verkenner

Ik gebruik een app op mijn Smartphone die verdachte telefoontjes per direct afslaat!. , jammer genoeg zijn er nog altijd mensen bij die zich keer op keer laten vangen aan zulke telefoontjes.

Cdt24801
Wijze
Wijze

Je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Wel niet paranoïde worden, dat is niet meer gezond.

Leuze van de dag | Echte levenswijsheid vind je niet met een zoekmachine op internet
Vergeet niet om pluimen te geven en/of als oplossing te markeren
Tomorrow is another day


Leden met de meeste pluimen