Tips & tricks van de community
Ontdek alle tips en tricks die beschikbaar zijn op onze community met betrekking tot de producten en diensten van Orange!
annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 
patrick2
Leidende sjamaan
8 6 2,690

E-sim actief maken en instellen

Zoals vele weten hebben veel toestellen tegenwoordig plaats voor twee simkaarten en of E-sim die je actief kan zetten. Voor toestellen met twee simkaarten is het niet geheel moeilijk deze actief te krijgen , twee simkaarten in je simkaart slot steken en je kan gebruik maken van twee simkaarten. Het enige nadeel van twee simkaarten in je simkaarten slot te steken is dat er geen ruimte meer is voor je extra geheugenkaartje. Nu zijn er al wel toestellen die en twee simkaarten en een geheugenkaartje ondersteunen. Hier vind je over welke toestellen het gaat.

Je vind ook andere infos bij de blog van Orange hieromtrent.

Hier in de topic kom ik er even op terug op de E-sim om deze in gebruik te nemen en ook in te stellenMisschien dat vele het niet weten maar E-sim staat voor : Embedded Sim , een virtuele simkaart ingebouwd op je toestel. Dat betekend dus dat er een chip ingebouwd zit in je toestel waar je een mobiel abonnement op kan activeren. Daarnaast heb je dan ook nog je fysieke simkaart die je kan gebruiken in het simkaart slot.

De E-sim kan je ook gebruiken zonder fysieke simkaart voor diegene die dat willen of geen twee nummers hebben , zakelijk en privé. Op die manier is het ook nog eens beter voor het milieu en is het geen verspild plastic. 

Om je E-sim te activeren dien je wel eerst naar een Orange shop te gaan. Je krijgt daar een QR code mee die je dient in te scannen om je 'abonnement' actief te maken. Eigenlijk maak je geen abonnement actief want eigenlijk activeer je gewoon je 'nieuwe simkaart '. Je oude simkaart ( de fysieke kaart ) zal komen te vervallen , gedeactiveerd , en je nieuwe , virtuele simkaart , zal actief komen te staan. Orange is er wel mee bezig om ook de QR code online te kunnen aanvragen en dan thuis uit te printen. Maar hiervoor dienen wat extra veiligheidsmaatregelen in te worden gebouwd in de klantenzone zodat dit in de toekomst dus wel mogelijk is. 

Zoals met veel dingen heeft de E-sim voordelen maar ook zeker nadelen. Hier onder dan ook de voordelen en nadelen als je de E-sim gebruikt met een fysieke simkaart:

Voordelen :

* je kan je contacten toewijzen per nummer. Dit geldt niet voor diegene die enkel de E-sim gebruiken. Daar worden zoals bij de fysieke simkaart de contacten automatisch toegewezen om standaard met je nummer te bellen.

* je kan zelf kiezen welke provider of simkaart je standaard lijn wordt om mee te bellen. Bij enkel gebruik van de E-sim en zonder extra fysieke simkaart is dit dus standaard automatisch je eigen nummer.

* je kan kiezen bij welke provider of welk nummer je de mobiele data gebruikt. Bij het niet gebruiken van een fysieke tweede simkaart is dit ook weer enkel van je eigen abonnement.

* je kan kiezen welke lijn je actief wil zetten. Dus je kan bijvoorbeeld je zakelijke lijn deactiveren na de werk uren zodat je persoonlijke privé lijn aan blijft staan. De volgende dag kan je dan weer je zakelijke nummer aanzetten. Moest je geen fysieke simkaart erbij hebben en enkel de E-sim ook dan kan je de lijn in of uit schakelen. Op de uitschakeling van de lijn kan je geen tijdsloten zetten. Je kan bijvoorbeeld niet zeggen tussen 22 uur en 07 uur de ochtend moet de lijn uitgeschakeld zijn en daarna terug actief. Dit dien je altijd zelf handmatig te doen.

* je nummer kan je labelen. Dus je kan je nummer een naam geven , een label , zodat je de twee lijnen uit elkaar kan houden. Standaard worden ze ingesteld als primair en secundair maar je kan ook instellen persoonlijk en zakelijk. Als je enkel de E-sim gebruikt zonder fysieke simkaart kan je de lijn geen naam geven.

* je kan meerdere E-sim profielen instellen op je toestel. Moest je dus op reis gaan buiten Europa en je hebt daar data nodig en je wil kunnen bellen kan je dus lokaal een E-sim profiel aanmaken. Deze lijn activeren en je kan bellen en of data gebruiken. Het kan dan namelijk goedkoper zijn dan dat je met je eigen abonnement belt en sms't en data gebruikt buiten Europa. 

* de MY Orange app is geoptimaliseerd om dus ook te gebruiken bij E-sim

* je kan switchen tussen mobiele data. Moest je de fysieke simkaart ook gebruiken en je data bundel is op bij het ene nummer zal je toestel zelf kiezen om de data bundel van je andere nummer te gebruiken.

 

Nadelen :

* je gsm toestel heeft meer batterij nodig , dit komt door de rekenkracht die je toestel nodig heeft om de twee simkaarten / nummers actief te houden. Moest je enkel de E-sim activeren en geen fysieke simkaart er naast gebruiken heeft je toestel minder rekenkracht nodig en zal je toestel minder snel leeg lopen. 

* je kan niet zomaar even je E-sim in een ander toestel testen. Moest je problemen ondervinden met bellen of mobiele data of sms berichten kan je niet zo maar even van toestel wisselen. 

* je kan je E-sim ook niet direct in een nieuw toestel gebruiken. Moest je online een toestel bestellen en deze wordt geleverd dien je altijd naar een shop te gaan voor een nieuwe QR code. Dit omdat je de E-sim niet naar een ander toestel kan overdragen. Apple claimt dat dit mogelijk is dat is ook te lezen maar ik heb het getest en dat werkt dus niet. 

* bij het activeren van meerdere E-sim profielen is het maar mogelijk om één E-sim profiel per keer te gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een E-sim bij Orange en je hebt er eentje bij Proximus zal je enkel of Proximus of Orange kunnen gebruiken. Hopelijk zal er een update komen om dit wel mogelijk te maken. 

* je kan bij het gebruik ven E-sim en de fysieke simkaart geen gebruik maken van 5G. ( Dit geldt voor de Apple toestellen , Android weet ik niet ) Nu is dat voor ons nog niet echt een nadeel omdat we nog geen 5G hebben en kunnen gebruiken. Maar wilde deze wel neerzetten bij de nadelen. Omdat we toch steeds meer en meer toestellen kunnen kopen met 5G en je zou de E-sim activeren met een fysieke simkaart dan kan je dus geen gebruik maken van 5G. Je toestel zal hier dan altijd kiezen voor de 4G functionaliteit. Hopelijk zal Apple hier ook een update voor voorzien zodat het wel mogelijk is voor de toekomst.

In welke toestellen is de E-sim mogelijk :

In de iPhone toestellen vanaf de iPhone XR en nieuwere toestellen (zoals de iPhone SE nieuwe generatie) kan je de E-sim activeren. Daarbij moet je ook beschikken over IOS 13 of hoger. Op eventuele Android toestellen kan je ook de E-sim activeren Samsung biedt e-sim aan op de Galaxy S20, S20 Plus, S20 Ultra en Galaxy Fold en ook de nieuwe S21 serie. Hier vind je de volledige lijst.

Voor diegene die graag de E-sim willen activeren:

Ga naar je dichtstbijzijnde Orange shop om daar je QR code af te halen. Zorg ervoor dat je verbonden met een wifi netwerk om je E-sim te activeren. 

Moesten er vragen zijn over de E-sim of het gebruik ervan of bepaalde instellingen kan je deze ook altijd stellen. Voor een eventuele troubleshooting bij problemen kan het makkelijker zijn om te vermelden of je de E-sim wel of niet gebruikt. 

Momenteel is de eSim nog niet gebruikbaar met de Apple Watch, er is ook nog geen datum voorzien voor de officiële activatie van deze functie.

Lees zeker ook de blog waarin je de nodige stappen vindt om je e-sim te activeren : iPhone / Androïd.

patrick2_0-1642532137174.png

 

 

 

6 Opmerkingen
Over de auteur
Ben iemand die graag de dingen probeert op te lossen als ook mensen te helpen. Heb bij Telenet en Proximus een lange tijd gewerkt dus dat speelt ook een belangrijke rol. Verder hou ik mij bezig met vooral de pc en internet als gsm's en ben ik graag op de hoogte van de nieuwe weetjes en dingen.