annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Het Agoria Solar Team racet in zonnewagens naar een duurzame toekomst

Topic gestart op: 29-03-21 11h40

Antwoorden: 2 antwoorden

Totem
Grote Wijze
Grote Wijze
5 2 460

Het Agoria Solar Team racet in zonnewagens naar een duurzame toekomst

Ugh allemaal,

Totem stelt je voor het Agoria Solar Team waarvan Orange de trotse sponsor is!

Het Agoria Solar Team, dat zijn 20 gepassioneerde ingenieursstudenten die het met zelfgebouwde zonnewagens wereldwijd opnemen tegen andere teams. In dit artikel ontdek je alles over de prestigieuze solar races voor auto’s op zonne-energie én waarom we trotse sponsor zijn van het Belgische team!

Totem_0-1617010710284.jpeg

 

 Agoria Solar Team zag het zonlicht in 2005 toen een groep Belgische ingenieursstudenten van de KU Leuven meer wilden doen met hun diploma. Ze gooiden hun passie, kennis en expertise in de strijd om de meest innovatieve en efficiënte zonnewagen te bouwen.

Wie zit er in het Agoria Solar Team?

Ondertussen is het Belgische Agoria Solar Team een echt begrip geworden. Het Agoria Solar Team maakt deel uit van het postgraduaat Tech Innovations in Ventures and Teams (KU Leuven) en staat open voor masterstudenten uit de verschillende ingenieursopleidingen. Je kandidaat stellen kan al in het laatste jaar van je bachelor. 

Elk jaar wordt een nieuw team van ingenieursstudenten samengesteld die brein-aan-brein de nieuwste zonnewagen klaarstomen voor een van de beroemde solar challenges of wedstrijden – zeg gerust, marathons – voor auto’s op zonne-energie. Bovendien wordt er om de 2 jaar gestart met de bouw van een volledig nieuwe wagen.

Benieuwd welke slimme koppen er momenteel in het Agoria Solar Team zitten? Ze stellen zich graag voor in onderstaande clip!

Een team van wereldkampioenen

Het Agoria Solar Team is dus een gedroomde uitdaging voor ingenieuze studenten met een passie voor hernieuwbare energie en snelle wagens. Bovendien hebben hun zelfgebouwde raceauto’s ook al heel wat internationale prijzen gewonnen.

In 2019 won het Belgische team zelfs de beroemde Bridgestone World Solar Challenge (BWCS) – hét wereldkampioenschap voor auto’s op zonne-energie. Helaas werden door de coronapandemie ook heel wat solar races even op pauze gezet in zowel 2020 als 2021. 

Hoewel het een echte opdoffer was voor de teamleden van Agoria Solar, greep het team dit moment ook aan om te starten met de productie van een nieuwe zonnewagen die nóg performanter wordt dan haar voorgangers. 

Cruciaal als je weet dat net zoals bij Formule 1-races ook solar races specifieke uitdagingen bevatten. Daarom moet het team ervoor zorgen dat elke wagen die ze bouwen de nieuwste technologieën en innovaties zo efficiënt mogelijk benut om elk circuit de baas te kunnen zonder één druppel benzine.

Zit jij zelf in het laatste jaar van je bachelor of volg je een masteropleiding voor (burgerlijk, industrieel of handels-) ingenieur en kriebelt het om mee te doen? Klik dan snel door naar hun website voor een overzicht van de openstaande vacatures!

Ja, ik wil meedoen!

Ready, set, go solar!

Zoals je waarschijnlijk al vermoedt, worden solar races doorgaans gereden op zonovergoten plekken zoals Zuid-Afrika, Australië, Chili en … België. En neen, dat is geen grap! Dit zijn de 4 belangrijkste wedstrijden voor auto’s op zonnepanelen:

1. Carrera Solar Atacama (CSA)

De Carrera Solar Atacama (CSA) race loopt dwars door het Zuid-Amerikaanse Chili en staat bekend als de meest extreme race voor zonnewagens. De auto's moeten er door de Atacama-woestijn rijden, waar de zon bijna altijd schijnt en de hoogste percentages zonnestraling ter wereld gemeten worden. De teams moeten hindernissen overwinnen zoals de intense droogte, sterke wind en een klim van 0 tot 3.000 meter boven de zeespiegel.

De eerste race werd georganiseerd in 2011. Het Agoria Solar Team nam deel aan de editie van 2018 en bracht met hun zonnewagen Punch 2 het goud mee naar huis.

Ay caramba, toon mij meer! 

2. Bridgestone World Solar Challenge (BWSC)

De Bridgestone World Solar Challenge of kortweg BWSC is 's werelds bekendste race voor auto’s op zonne-energie. Tijdens de tweejaarlijkse wegwedstrijd rijden de wagens een duizelingwekkende 3.020 kilometer door de Australische Outback: van Darwin in het noorden tot Adelaide in het zuiden van Australië. De race is gestart om de ontwikkeling van experimentele voertuigen op zonne-energie aan te moedigen.

De volgende editie van het BWCS kampioenschap startte normaal gezien in oktober 2021. Helaas stak corona ook hier stokken in de wielen en zal de volgende editie pas plaatsvinden in 2023. Het Agoria Solar Team zal er hoe dan ook z’n wereldtitel verdedigen!

Tell me more, mate!

3. Sasol Solar Challenge (SSC)

Elke twee jaar vindt de Sasol Solar Challenge plaats in Zuid-Afrika. Strategisch gezien is dit de meest uitdagende race voor zonnewagens: in tegenstelling tot de klassieke race is het hier niet de bedoeling om een vaste afstand zo snel mogelijk af te leggen.

Neen, de Sasol Solar Challenge win je door zoveel mogelijk kilometers te klokken binnen een racetijd van 8 dagen. Dit is trouwens ook de enige solar race op het hele Afrikaanse continent!

Hakuna ma-car!

4. iLumen European Solar Challenge (iESC)

De iLumen European Solar Challenge, ook bekend als iESC of 24 hours iLumen European Solar Challenge powered by Circuit Zolder wordt om de 2 jaar gereden op het voormalige F1 circuit in Zolder, België. 

Je zou het niet meteen verwachten, maarrrr … België is de host voor de enige 24-uur durende endurance race voor zonnewagens. En of dat afzien is! Deelnemers moeten afrekenen met het typische Belgische weer (regen, wolken en weinig zon) én rijden ook 's nachts.

Om hun batterijen op te laden, mogen de zonnewagens maximaal 2 keer stoppen om op te laden. Zo wordt de iLumen European Solar Challenge een strategisch spel: hoe snel kunnen we 's nachts rijden om de batterij te sparen?

Toon mij meer!

Orange België en het Agoria Solar Team

Ook wij zijn er volledig van overtuigd dat we via technologie en innovatie een duurzame toekomst kunnen uitbouwen. Daarom zijn we sinds 2020 een trotse Golden Connectivity Partner van het Agoria Solar Team.

Dat betekent dat we gedurende 2 jaar het Belgische team zowel financieel als technisch ondersteunen. Zo helpen we de ‘young innovators’ om onder meer hun BluePoint zonnewagen te verbeteren, communicatie tussen de wagens en met het team te optimaliseren, en interessante data te vergaren over hun prestaties (die op hun beurt gebruikt kunnen worden om configuraties en racestrategieën te finetunen).

Daar komt meer bij kijken dan ik dacht. Vertel me er alles over! 

Lees ook:

▶️ Milieuvriendelijke tips voor je smartphone
▶️ Nieuwe smartphone nodig? Kies voor een refurbished iPhone!

Totem en de groene geesten waken over de stam !

Totem

2 Opmerkingen